Make your own free website on Tripod.com

cikgusoopic.gif (5410 bytes)
birdline.gif (1006 bytes)

BANJIR

            Pada musim tengkujuh , hujan turun dengan lebatnya . Sudah tiga hari hujan turun tidak berhenti-henti. Ini menyebabkan banjir di kawasan yang rendah.

            Ketika berlakukan banjir, penghuni-penghuni rumah yang terlibat pun sibuk memidahkan barang-barang yang lebih tinggi dan selamat. Barang-barang yang tidak sempat dipindarkan pun terapung-apung dihanyut oleh air.Binatang-binatang ternakan seperti ayam banyak telah mati akibat banjir

            Kerajaan telah menghantar pasukan penyelamat ke tempat ĘCtempat banjir untuk menyelamatkan mangsa-mangsa banjir yang terperangkap di rumah.Mereka datang dengan menaiki motobot.Mereka juga menolong penghuni rumah mengangkut barang-barang kawasan yang selamat.

            Mangsa-mangsa banjir terpaksa bermalam di rumah saudara mara atau di balai raya buat sementara waktu. Mereka bersedih kerana rumah mereka teiah rosak dilanda oleh air. Harta benda mereka pun hilang dihanyu oleh air. Selepas beberapa hari, barulah air banjir surut. Mangsa-mangsa banjir pun pulang ke rumah masing-masing.


backani.gif (9686 bytes)